Reklama:
Salon kosmetyczny Opole usuwanie zmarszczek opole koktajle do mezoterapii Szukasz dla suchej skóry i cery kremu nawilżającego? Sprawdź kwas hialuronowy dermologic. Jeśli masz suchą skórę wypróbuj krem do twarzy z kwasem hialuronowym. Nie ma nic lepszego dla nawilżenia Twojej skóry.
spływy kajakowe Mała Panew opolskie | kajaki Mała Panew
Cierpisz na brak włosów, przerzedzone włosy na głowie. Skorzystaj ze sposobu na włosy: mikropigmentacja skóry głowy Odwiedź miejsce, w którym znajdziesz rozwiązanie na problemy skóry głowy i włosów. mikropigmentacja głowy Klinika Włosa- to miejsce, gdzie twoje włosy odżyją. |
Aktualności
- Wkładajmy więcej energii w OZE
- Odpadowa konferencja - online!
- Teatr z odpadów
- Śmieci w lesie
- Odpady do spalarni
- Wraki po europejsku
- Forum "Dobre praktyki w gospodarce odpadami"
- Konferencja podsumowująca projekt "EKON-u"
- Rozstrzygnięcie konkursu edukacyjnego dla szkół!
- Polska w obliczu pozwów KE
- Za śmieci do więzienia?
- Apel ekoobywatela
Ankieta
Co, według Ciebie, oznacza pojęcie *zrównoważony rozwój*?1213 odpowiedzi na pytanie
pozostałe ankiety
pozostałe ankiety
Ekologiczny materiał do pakowania z odpadów rolnych
09 sierpnia 2010
Ekologiczny materiał do pakowania powstaje z grzybów i odpadów rolnych. W porównaniu z tradycyjną plastikową pianką, wytworzenie nowego materiału wymaga osiem razy mniej energii i wiąże się z dziesięciokrotnie mniejszą emisją dwutlenku węgla.
Opracowany przez Gavina Mc Intyre i Ebena Bayera, absolwentów Rensselaer Polytechnic Institute, "Mycobond" jest wytwarzany z niejadalnych odpadów - na przykład ziaren bawełny, łusek ryżu i gryki czy włókna drzewnego, spojonych przez grzybnię (mycelium), splot nitkowatych strzępek grzyba. Odpady są wprowadzane do foremek (odpowiadających produktom, jakie mają być pakowane), po czym w ciemności i temperaturze pokojowej przerasta je odpowiedni grzyb. Na zakończenie poddaje się opakowanie działaniu wysokiej temperatury, która hamuje rozwój grzyba.
W porównaniu z tradycyjną plastikową pianką, wytworzenie nowego materiału wymaga osiem razy mniej energii i wiąże się z dziesięciokrotnie mniejszą emisją dwutlenku węgla. Poza tym wytwarzany z odpadów materiał nie musi drożeć wraz ze zmianą cen ropy.
Gdy opakowanie przestanie być potrzebne, łatwo się go pozbyć - w odróżnieniu od syntetycznych pianek, Mycobond znakomicie nadaje się na kompost.
Mycobond nie jest jedynym ekologicznym materiałem zastępującym piankowe produkty do wypełniania wolnej przestrzeni w opakowaniu, amortyzowania, unieruchamiania czy owijania produktu. Na przykład zamiast popularnych styropianowych "chipsów", którymi wypełnia się opakowania, od lat 90-tych XX wieku używane są piankowe kształtki wytwarzane z kukurydzy czy sorgo (pozbawione większości właściwości odżywczych, by nie przyciągały uwagi gryzoni).
Opracowany przez Gavina Mc Intyre i Ebena Bayera, absolwentów Rensselaer Polytechnic Institute, "Mycobond" jest wytwarzany z niejadalnych odpadów - na przykład ziaren bawełny, łusek ryżu i gryki czy włókna drzewnego, spojonych przez grzybnię (mycelium), splot nitkowatych strzępek grzyba. Odpady są wprowadzane do foremek (odpowiadających produktom, jakie mają być pakowane), po czym w ciemności i temperaturze pokojowej przerasta je odpowiedni grzyb. Na zakończenie poddaje się opakowanie działaniu wysokiej temperatury, która hamuje rozwój grzyba.
W porównaniu z tradycyjną plastikową pianką, wytworzenie nowego materiału wymaga osiem razy mniej energii i wiąże się z dziesięciokrotnie mniejszą emisją dwutlenku węgla. Poza tym wytwarzany z odpadów materiał nie musi drożeć wraz ze zmianą cen ropy.
Gdy opakowanie przestanie być potrzebne, łatwo się go pozbyć - w odróżnieniu od syntetycznych pianek, Mycobond znakomicie nadaje się na kompost.
Mycobond nie jest jedynym ekologicznym materiałem zastępującym piankowe produkty do wypełniania wolnej przestrzeni w opakowaniu, amortyzowania, unieruchamiania czy owijania produktu. Na przykład zamiast popularnych styropianowych "chipsów", którymi wypełnia się opakowania, od lat 90-tych XX wieku używane są piankowe kształtki wytwarzane z kukurydzy czy sorgo (pozbawione większości właściwości odżywczych, by nie przyciągały uwagi gryzoni).