reklama: depilacja laserowa Opole | kwas hialuronowy dermologic | koktajle do mezoterapii |

Elektrośmieci Szkło Papier Metale Baterie Niebezpieczne Bioodpady Samochodowe recykling - menu


Reklama:



Salon kosmetyczny Opole usuwanie zmarszczek opole koktajle do mezoterapii Szukasz dla suchej skóry i cery kremu nawilżającego? Sprawdź kwas hialuronowy dermologic. Jeśli masz suchą skórę wypróbuj krem do twarzy z kwasem hialuronowym. Nie ma nic lepszego dla nawilżenia Twojej skóry.

spływy kajakowe Mała Panew opolskie | kajaki Mała Panew

Cierpisz na brak włosów, przerzedzone włosy na głowie. Skorzystaj ze sposobu na włosy: mikropigmentacja skóry głowy Odwiedź miejsce, w którym znajdziesz rozwiązanie na problemy skóry głowy i włosów. mikropigmentacja głowy Klinika Włosa- to miejsce, gdzie twoje włosy odżyją. |
 

Szukaj:

Aktualności

Ankieta

Co, według Ciebie, oznacza pojęcie *zrównoważony rozwój*?



1214 odpowiedzi na pytanie
pozostałe ankiety
Serwis zbudowany dzięki wsparciu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej

Czekoladowe jajka bardziej ekologiczne


15 kwietnia 2009

Złotka, sreberka i kolorowe papierki - z tym właśnie kojarzą nam się świąteczne łakocie. Opakowanie stanowi średnio aż 60 procent wagi paczki czekoladowych jajek. Producenci powoli zaczynają zdawać sobie z tego sprawę i w tym roku znacznie zmniejszyli absurdalną ilość papierków.

Deputowana z Partii Liberalno-Demokratycznej Jo Swinson, która zapoczątkowała antyśmieciową kampanię w Wielkiej Brytanii, postanowiła przyjrzeć się bliżej tradycyjnym, świątecznym łakociom. Przeprowadzone przez nią badanie wykazało, że w opakowaniu czekoladowych jajek tylko 40 procent wagi stanowi czekolada. Reszta to złotka, papierki i celofan.

"Świąteczne jajka to jedne z najmniej ekonomicznych produktów, z największą ilością zbędnych opakowań. Pocieszające jest jednak to, że producenci systematycznie zmniejszają ich ilość" – mówi Swinson.

U niektórych producentów ilość zbędnych opakowań w stosunku do zeszłego roku znacznie zmalała. Swinson stworzyła nawet specjalny ranking ekologicznych producentów, w którym najlepiej wypadł międzynarodowy koncern Nestle. W porównaniu z zeszłym rokiem firma zredukowała opakowania jajek o 25 procent. W sumie badanie wykazało, że na 10 jajek w 2007 roku opakowanie miało masę 84 g, w 2008 było to 82,6 g, w tym roku natomiast jego waga zmalała do 45,7g.

"Ważne jest też, aby klienci wiedzieli, że ilość materiałów w opakowaniu jest zmniejszona i że nadają się one do recyklingu. Postęp, jaki zrobiono w tym roku, jest bardzo pocieszający, ale producenci muszą pójść jeszcze dalej" - mówi Swinson.

Firmy Nestle i Green & Black's w ogóle zrezygnowały w tym roku z użycia plastiku i zastąpiły go papierem oraz tekturą. Systematycznie zmniejszają ilość zbędnego opakowania.

Artykuł w oryginale>>

źródło: Dziennik - Zielony Dziennik, the Independent