reklama: depilacja laserowa Opole | kwas hialuronowy dermologic | koktajle do mezoterapii |

Elektrośmieci Szkło Papier Metale Baterie Niebezpieczne Bioodpady Samochodowe recykling - menu


Reklama:



Salon kosmetyczny Opole usuwanie zmarszczek opole koktajle do mezoterapii Szukasz dla suchej skóry i cery kremu nawilżającego? Sprawdź kwas hialuronowy dermologic. Jeśli masz suchą skórę wypróbuj krem do twarzy z kwasem hialuronowym. Nie ma nic lepszego dla nawilżenia Twojej skóry.

spływy kajakowe Mała Panew opolskie | kajaki Mała Panew

Cierpisz na brak włosów, przerzedzone włosy na głowie. Skorzystaj ze sposobu na włosy: mikropigmentacja skóry głowy Odwiedź miejsce, w którym znajdziesz rozwiązanie na problemy skóry głowy i włosów. mikropigmentacja głowy Klinika Włosa- to miejsce, gdzie twoje włosy odżyją. |
 

Szukaj:

Aktualności

Ankieta

Co, według Ciebie, oznacza pojęcie *zrównoważony rozwój*?



1214 odpowiedzi na pytanie
pozostałe ankiety
Serwis zbudowany dzięki wsparciu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej

Zjedz, zanim otworzysz


16 września 2008

Animowane etykiety i jadalne pudełka. Opakowania przyszłości będą łączyć najnowsze technologie z ekologią.

Opakowania to poważny problem cywilizacyjny - nie dość, że zaśmiecają środowisko, to jeszcze nie spełniają oczekiwań ani producentów, ani kupujących - trzymana w nich żywność często się psuje. Naukowcy zapewniają jednak, że mają już pomysły na rozwiązanie tych problemów. Tworzą plastiki, które ulegną biodegradacji w kilka tygodni, oraz opakowania, które będziemy jeść razem z posiłkiem. Inni zaś pracują nad foliami i pojemnikami, które za pomocą wbudowanych czujników skontrolują jakość jedzenia i zapobiegną jego psuciu. Pierwsze takie opakowania już są testowane i wkrótce mają trafić do sklepów. Specjaliści pracujący nad ekologicznymi rozwiązaniami muszą się spieszyć, bo góra plastikowych śmieci rośnie błyskawicznie. Co roku na świecie zużywa się około biliona (czyli miliona milionów) toreb jednorazowych. A te, choć jednorazowe, są niemal wieczne - czas ich naturalnego rozpadu liczy się w setki lat. Dlatego w ubiegłym tygodniu władze San Francisco wprowadziły zakaz stosowania w supermarketach tradycyjnych plastikowych reklamówek. Podobne przepisy zamierzają zastosować niektóre miejscowości w Kanadzie, Australii a także kraje Azji i Afryki.

Na razie plastikowe torby są zastępowane papierowymi. Wkrótce jednak wyprą je opakowania bardziej wytrzymałe od papieru, wykonane ze sztucznych materiałów ulegających biodegradacji. Takie łatwo rozkładające się tworzywo opracował już niemiecki koncern chemiczny BASF. Plastik ecovio powstał z kwasu poliakrylowego pochodzącego z kukurydzy i biodegradowalnego ecofleksu, czyli poliestru wytwarzanego z ropy naftowej. Ecovio idealnie nadaje się do produkcji toreb jednorazowych i innych opakowań - pierwsze już powstały w laboratorium. Biodegradacja ekologicznego plastiku, czyli jego rozpad na prostsze związki chemiczne, które można powtórnie wykorzystać w przemyśle lub wypuścić do środowiska, następuje zaledwie po kilku tygodniach. Równie przyjazna dla środowiska ma być taśma klejąca BioFlex 219 F do oblepiania pudełek Rozpadnie się w ciągu czterech tygodni.

Ale nawet szybko rozkładające się opakowania powiększają globalną górę śmieci. A przecież zamiast wyrzucać, można by je zjadać. Javier Jose Fernandez z Uniwersytetu Nawarry w Hiszpanii ma zamiar stworzyć jadalną, choć bezsmakową ultracienką folię do żywości. Chroniłaby ona zapakowany produkt spożywczy, np. surowe mięso, przed zepsuciem. Różne jej odmiany mają być wykonane z białek wyizolowanych z krowiego mleka czy skrobi.

A skoro już mamy jeść folię, to można by ją wzbogacać w witaminy czy substancje odżywcze. Taki pomysł zamierzają zrealizować naukowcy z Oregon State University w Stanach Zjednoczonych. Z kolei ich koledzy z instytutu Food Science Australia w Melbourne chcą, by jadalne opakowania dostarczały organizmowi bakterii probiotycznych, takich samych, jakie dziś można znaleźć np. w jogurtach. W opakowaniach nowej generacji byłyby jednak dużo bardziej trwałe, bo ukryte w specjalnych mikrokapsułkach. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie zaszkodziłyby im żadne czynniki zewnętrzne. Minizbiorniczki uwalniałyby bakterie dopiero w przewodzie pokarmowym pod wpływem kwasów żołądkowych.

Opakowania przyszłości będą też chronić nasze zdrowie, monitorując stan przydatności do spożycia znajdujących się w nich produktów. Jeśli na przykład mrożonka zostanie choćby na krótko poddana działaniu wysokiej temperatury, opakowanie wykryje tę zmianę, a informację o tym wyświetli na etykiecie zmieniającej kolor. Pierwsze takie pomysły są już testowane. Na przykład w amerykańskiej firmie Cox Technologies powstało opakowanie, które zabarwia się na różowo, gdy transportowane w nim owoce morza się zepsują. Zmianę tę wykrywa czujnik grubości włosa wprowadzany pod folię. Wychwytuje on tzw. lotne aminy, czyli substancje uwalniane przez nieświeże krewetki czy małże.

O jakość napojów takich jak piwo czy soki owocowe zadba natomiast system firmy Constar, zwany OXBAR. Usuwa on cały tlen z plastikowego opakowania i tym samym chroni płyny przed zepsuciem. Pozwala na to wbudowana w ściankę butelki mieszanka polimeru nylonowego MXD6 i soli kobaltu. Dłuższą przydatność do spożycia naszego ulubionego ementalera zapewni z kolei pudełko wydzielające sorbinian potasu, substancję, która niszczy bakterie i pleśnie odpowiadające za psucie się sera.

Dłużej też zachowają świeżość warzywa i owoce. Firma Landec Corporation stworzyła folię do ich pakowania o nazwie Intellipac. Wykonano ją z polimerów, które regulują zdolność do przepuszczania gazów w zależności od temperatury. Dzięki tej właściwości powietrze wewnątrz opakowania ma idealne proporcje tlenu i dwutlenku węgla, co zapobiega więdnięciu sałaty czy marszczeniu się jabłek. Żywność będzie nie tylko zdrowsza (pleśnie mogą zawierać związki przyspieszające rozwój raka), lecz także bardziej zachęcająca do kupna. Już niedługo w sklepie znajdziemy kartony i pudełka z animowanymi etykietami, które zaprezentują zalety produktu, jego wartość odżywczą i czas przydatności do spożycia.

źródło: proekologia.pl